Bogastvo kulture in narave

Na sončni strani Gorenjske

Svetovno znana astronavtka s koreninami v Lešah

V vasi Leše si lahko ogledate spominsko sobo Sunite Williams z okrepčilom- pravo lešansko malico.

Sunita Williams, sodi med najvidnejše astronavte na svetu. Opravila je kar 7 vesoljskih sprehodov in prebila izven vesoljske postaje prebila kar 50 ur in 40 minut. Skupno je prebila v vesolju dobrih 321 dni.

Williamsova ima svoje korenine prav v Lešah; od tu je bila doma njena prababica Marija (Mary) Bohinjec, ki se je konec 19. stoletja preselila v ZDA.

Spominsko sobo je ob svojem prvem obisku v Slovenji leta 2009 odprla Williamsova osebno in ob tej priložnosti podarila nekaj predmetov, povezanih z njenim raziskovanjem vesolja, osebnih stvari in fotografij. 

 

Zgodovina kraja Leše

Skoraj 1000 let stara vas se ponaša z bogato zgodovino. Povprašajte lastnico apartmaja za voden ogled kraja Leše.

 

Romanje na Brezje do znamenite cerkve Marija Pomagaj

Človek popotnik se na iskanje po posvečeni poti odpravlja, da bi v naporu in žrtvah dosegel svoj cilj. Številni romarji na novo odkrivajo stare načine romanja in iz Leš, kjer je apartma, k cerkvi Mariji Pomagaj na Brezjah pridejo peš.

 

Pri Avsenikih

Slovensko zgodovino zagotovo piše tudi zgodba svetovno znanih Avsenikov, ki so v vseh letih delovanja so skupno prejeli enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo. Ob izidu dvojne velike plošče Zlati zvoki, pa jim je dvainsedemdeset članska evropska komisija dodelila kristalnega oskarja za izvirno glasbo. Vse to si lahko ogledate v Muzeju Avsenik v Begunjah.

 

Odkrivanje fosilov v Dovžanovi soteski

Dovžanova soteska se nahaja v osrednjem delu Karavank. V njej je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Čeprav je v Dovžanovi soteski na vsakem koraku vse polno fosilov, dinozavra še niso našli. Nekje globoko zakopan čaka nekoga, da ga odkrije.

 

Kulturna dediščina Tržiča

Staro mestno jedro Tržiča je od leta 1985 zavarovano kot kulturni in zgodovinski spomenik. Stavbe s srednjeveškim tlorisom z delavnico, skladiščem in prehodno vežo v pritličju so po požaru leta 1811 ohranile klasicistično oblikovano zaporedje pročelij. 

 

Tržiški muzej

Tržiški muzej predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom.

Posebno zanimiv je prikaz čevljarstva in obuvanja, izdelave usnja, slavnih tržiških višnjevih nogavic, izdelave modrotiskanega blaga in prikaz smučarske tradicije.

 

Grad Gutenberg

Ob vznožju Dobrče, nad naseljem Bistrica pri Tržiču, stoji na konglomeratnem pomolu ruševine gradu Altgutenberg ali Hudega gradu, kot mu pravijo domačini. Grad sodi med najstarejše slovenske gradove. Prvič se ga omenja leta 1156.